Operaen i København

Kasper Holten har skrevet “En lille bog om opera”

Kasper Holten er sceneinstruktør og har været operachef på Royal Opera House, Covent Garden Operaen i London (2011-2017). Han har instrueret mere end 65 forestillinger, der er blevet opført over hele verden. I 2010 instruerede Kasper Holten filmen Juan og i 2013 udgav han bogen Forførelsen.

Den 7. marts udkommer En lille bog om opera, der er Kasper Holtens personlige fortælling om opera. I bogen fortæller han om, hvordan han som barn blev grebet af opera og bogen indeholder bl.a. anekdoter og fotos. 

I den anledning har vi interviewet Kasper Holten om En lille bog om opera. Læs med og bliv inspireret til at gå på eventyr i operaens verden. 

"Det er med opera ligesom med rødvin eller fodbold."

Hvad inspirerede dig til at skrive ”En lille bog om opera”?
Når jeg møder folk, der siger, de ikke kan lide opera, viser det sig meget ofte, at de rent faktisk aldrig har set én. Opera har beriget mit eget liv på så mange måder. Jeg håber, at min bog kan være en slags personlig beretning om mit forhold til opera, hvor min lidenskab skinner igennem på en måde, der kan inspirere andre til at åbne deres sanser og opsøge opera – de ved slet ikke, hvad de går glip af. Og måske kan bogen være som en lille nøgle, der åbner den første oplevelse og gør den rigere.

Hvem er ”En lille bog om opera” skrevet til? Hvem bør – og kan – læse den?
Jeg har egentlig skrevet den med udgangspunkt i, hvad jeg selv finder væsentligt, tænker over, har oplevet, begejstres over og undres ved i forhold til opera. Jeg håber derfor, den er blevet meget personlig, og jeg tænker at den både kan læses af den nysgerrige eller undrende der (endnu) ikke har et forhold til opera. Men også at opera-elskere kan nyde at få sat ord på kunstarten, få indblik i hvordan en opera bliver til og at høre om mine personlige erfaringer som kunstner med hænderne godt nede i bolledejen i 25 år.

Du sammenligner opera med fitness. Hvor man får stærke muskler af at gå i fitnesscentret, hvad får man så, når man træner sin operamuskel?
Opera er som en følelsesmæssig omgang fitness. Man kan gå i operaen for at træne sin kærlighedsmuskel, sin længselsmuskel, sin angstmuskel. Opera sætter os i kontakt med alle de store følelser i livet, giver os et sprog for dem gennem sin brug af alle kunstarterne på én gang. Men det er ligesom i fitnesscentret: Man skal selv op på kondicyklen for at det virker. Opera virker kun, hvis man åbner sine sanser, investerer sig selv og har lyst til at gå på eventyr i alt det, der egentlig definerer os som mennesker.

Hvad er det opera kan? Og hvad er det alle os, som ikke helt ved, hvad vi skal gøre, når det kommer til opera, går glip af? Hvor skal vi starte, hvis vi gerne vil opleve en opera?
Opera er verdens ældste multimedie. Man tager alle de andre kunstarter, og lader dem spille sammen om at fortælle en god historie. Så kan vi speede tiden op og gå hurtigt hen over alt i hverdagslivet, og til gengæld bruge tiden på de følelsesmæssige højdepunkter og nedture: I opera bruger vi tiden på det, der egentlig er vigtigt i tilværelsen.

Det er med opera ligesom med rødvin eller fodbold. Man får naturligvis en dybere, mere kompleks oplevelse, jo mere man ved. Men det kan også opleves helt umiddelbart. Man kan sagtens nyde et godt glas rødvin uden at kende til druetyper eller finde en fodboldkamp spændende uden at vide noget om 4-4-2 kombinationer. Opera er store, elementære fortællinger, der handler om alt det, vi alle har til fælles: Vores sjæle og følelser.

I en tid, hvor vi alle sammen er mere og mere online, er operahusene et af de sidste steder, hvor vi er tvunget til at slukke vores mobil. Jeg er selv et dybt rastløst menneske med hang til et hurtigt fix fra Facebook på mobilen. Men jo mere hurtigt alting går i mit liv, jo mere har jeg brug for operaen, der tvinger mig ned i gear, får mig til at sidde stille og høre efter, og som så pludselig giver mig så utroligt store og dybere oplevelser, som jeg ellers ville gå helt glip af i min hektiske angst for at gå glip af noget.

Er der en aldersgrænse på opera?
Opera er lige så forskelligt som livet selv. Det afgørende er ikke, hvor gammel du er, men om du har nysgerrigheden i behold og har lyst til at opsøge en kunstart, der måske ikke bare giver dig et quick-fix af underholdning, men hvor du unplugged og sammen med andre mennesker oplever dygtige kunstnere fortælle dig om livet. Det afgørende er ikke, om du er 9 år eller 82 år, men om du er nysgerrig på livet og åben for andre menneskers følelser.

Du blev selv fascineret af opera som 9-årig – hvordan skete det?
Min far tog mig med til Carmen. En dramatisk og voldsom historie om sex og vold blandt sigøjnere og smuglere – guderne må vide, hvordan jeg følte den historie talte til mig. Men oplevelsen af at sidde live og mærke den vilde, uforstærkede lyd fra de mange musikere og sangere smelte sammen med den fantastiske historie i en rent fysisk oplevelse, der væltede mig bagover – den har jeg aldrig glemt. Det er blevet et fix, som jeg er helt afhængig af.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pårævede felter er markeret med *