Johannes V. Jensen saxo.com

I dag ville Johannes V. Jensen være fyldt 145 år

Johannes Vilhelm Jensen (1873-1950) var dansk forfatter, født i Farsø i Himmerland. Han opgav efter nogle år sine medicinstudier for at hellige sig sit forfatterskab.

Johannes V. Jensen debuterede i 1896 med romanen Danskere. I 1901 udgav han Kongens fald, der regnes for hans hovedværk. Kongens fald blev ved læserafstemninger i 1999 i dagbladene Politiken og Berlingske Tidende kåret til ‘århundredets roman’. Romanen er senere optaget i Kulturkanonen. Han har blandt andet også skrevet Himmerlandshistorier, Den lange rejse, Myter og digte.

Johannes V. Jensen modtog Nobelprisen i litteratur i 1944. 

50% på digitale titler fra Johannes V. Jensen t.o.m den 30 januar

I dag ville Johannes V. Jensen være fyldt 145 år. Og i den anledning er der 50% på alle digitale titler fra Johannes V. Jensen. Tilbuddet gælder til og med den 30. januar. 

Du kan finde de digitale titler her: saxo.com

Hør Christophers nytolkning af "Hvor smiler fager den danske kyst"

Den danske mark i en bølgen går
som åndedræt af en venlig kvinde.
Sødt gynger byggen sit silkehår,
og rugen ånder med sol i sinde,
og vinden iler
til hvedens bryst.
Hvor fager smiler
den danske kyst!

– Hvor smiler fager den danske kyst, Johannes V. Jensen

Himmerlandshistorier udkommer den 20. januar 2018 i en ny udgave

Himmerlandshistorier af Johannes V. Jensen er i to bind og udkommer i serien Danske klassikere, der udgives af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og relanceres af Gyldendal.

I 1898 udsendte Johannes V. Jensen (1873-1950) Himmerlandsfolk, det første af tre bind, der senere blev samlet under titlen Himmerlandshistorier. De to følgende bind kom i 1904 og 1910. Himmerlandshistorier blev Johannes V. Jensens første – og måske største – succes. De blev en væsentlig del af begrundelsen for i 1944 at tildele ham Nobelprisen.

Det var historier fra et hjørne af Jylland, som dengang var fuldstændig ukendt for de fleste, et afsides og stærkt traditionsbundet bondeland, men også et miljø i opbrud, hvor gamle konflikter og modsætninger trak lange spor og satte nye skel, ikke mindst når forelskelse blussede op og resulterede i trods, ødelæggelse og død.

Mange udtryk og vendinger i Himmerlandshistorier kan i dag være vanskelige at forstå. Nu udgives de for første gang med fyldige noter og efterskrift, der guider læseren gennem det farverige univers.

Kort og godt: Naar Johannes V. Jensen (…) taler om, hvad han forstaar sig paa, og simpelthen fortæller, er han en sand og ægte Digter. 

– Georg Brandes i Politiken,
24. oktober 1904

Kongens Fald

Johannes V. Jensens historiske roman, Kongens fald, er et af de vigtigste værker i dansk litteratur og er blevet kåret som det 20. århundredes bedste roman.

Bondesønnen Mikkel Thøgersen studerer i København i begyndelsen af 1500-tallet. En dag møder han tilfældigt kong Christian II og det bliver starten på et helt liv han kommer til at leve i nærheden af regenten. Igennem 1500-tallets voldsomme historie bliver de bundet sammen, igennem krig og fred.

Denne udgave af Kongens fald har fået tilføjet forord af Dorthe Nors, der er en markant stemme indefor dansk litteratur i dag.


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pårævede felter er markeret med *