Tove Ditlevsen 100 år

“Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø” – Tove Ditlevsen

I dag ville Tove Ditlevsen være fyldt 100 år.  Og selvom Tove Ditlevsen desværre ikke lever længere, så lever ordene videre hos alle dem, der elsker det poetiske og ærlige forfatterskab. Forfatterskabet er stadig aktuelt og i dag bliver det anerkendt og hyldet mere end nogensinde.
Forlaget Gyldendal har de seneste år genudgivet flere af Tove Ditlevsens værker, hvilket har været med til at give en ny opmærksomhed til Ditlevsens forfatterskab, der elskes og læses af mange.

Vil du være med til at fejre Tove Ditlevsen?
I dag fejrer Gyldendal 100års-dagen og Tove Ditlevsen med en begivenhed, hvor alle kan være med – du kan finde den på Facebook, lige her: Lad os alle fejre Tove Ditlevsen. Vi elsker også Tove Ditlevsen, og derfor vil vi også fejre en af Danmarks største og mest elskede forfatterinder med dette indlæg, hvor du kan finde spændende læsning om Tove Ditlevsen.

Billede af Tove Ditlevsen fra Gyldendals Billedarkiv

“Bøgers skæbne er ligeså forunderlig som menneskers. Den er aldrig til at forudse.”

Tove Ditlevsen (1917-1976) var en af de mest markante danske litterære forfattere og personligheder i det 20. århundrede. Hun fik sin forfatterdebut i 1939 som 22-årig med digtsamlingen Pigesind. Første halvdel af Tove Ditlevsen forfatterskab handler om barndommen, ungdomslivets sorger og udfordringer. Senere blev det ægteskabets udfordringer og den moderne kvindes utilfredsstillende rolle i samfundet, som hun beskæftigede sig med. Den selvbiografiske Barndommens gade fra 1942 er et af hendes hovedværker. Andre hovedværker er bl.a. Ansigterne fra 1968 og Gift fra 1971. I dag udkommer bogen Det bor en ung pige i mig, som ikke vil dø med de bedste digte fra forfatterskabet – udvalgt af forfatteren Olga Ravn.

Så tag mit hjerte i dine hænder, men tag det varsomt og tag det blidt, det røde hjerte - nu er det dit.
Tove Ditlevsen

Forfatterskabet fejres og hyldes

Tove Ditlevsens fortællinger om barndommen, sorger og udfordringer har berørt mange, og gør det stadig. Fortællingerne bliver stadig fortolket gennem film, musik og teaterforestillinger. Og i løbet af de sidste år er Tove Ditlevsen også blevet helt trendy, når hendes ord deles på Instagramprofilen @toveditlevsen. Her kan du læse meget mere om Tove Ditlevsen – og hvad hendes forfatterskab kan i dag. 

Barndommensgade: Film og musik

Den selvbiografiske roman Barndommens gade blev i 1986 filmatiseret af instruktør Astrid Henning-Jensen og manuskriptforfatter Erik Thygesen og med en ung Sofie Gråbøl i hovedrollen som Tove Ditlevsen. Samme år udgav Anne Linnet albummet af samme navn, der var fortolkninger af Tove Ditlevsens tekster. Titelnummeret Barndommens Gade blev en stor succes.

#toveditlevsen100år

Tove Ditlevsen

Skulle man være i tvivl om, hvorvidt Tove Ditlevsens bøger stadig læses i dag, så skal man bare kigge forbi Instagram. Her er der nemlig mange Tove Ditlevsen læsere, der deler anbefalinger og deres kærlighed til forfatterskabet gennem smukke billeder af bøgerne. Sara fra profilen @bogbilleder har blandt andet været med til at starte #toveditlevsen100år, der fejrer forfatterskabet. 

Jeg har stor respekt for, at hun også brugte sine nedture i litteraturen. Hun turde skrive om misbrug, selvmord og psykiske problemer på samme direkte måde, som hun skrev om kærlighed og forelskelse. Det er en lige så stor del af livet for mange mennesker, og at behandle det kunstnerisk er både med til at skabe forståelse for og aftabuisere emnet (...) Hun brugte sit eget liv som udgangspunkt, og det er nok det, der gør det så nemt at spejle sig i. Jeg har aldrig forstået, hvorfor der skulle være noget galt i at udtrykke sig på en måde, så alle kan forstå det. Det er da en kunst, som burde hyldes og ikke ses ned på.
Skærmbillede 2017-12-14 kl. 10.15.22
Sara
@bogbilleder

@toveditlevsen ord likes på de sociale medier

3.688 personer følger profilen @toveditlevsen på Instagram, hvor der bliver delt citater af Tove Ditlevsen. Og 512 har liket dette citat. 

På Facebook kan du også følge Tove Ditlevsen og få bidder af hendes forfatterskab i dit feed. 

Tove Tema på Litfix.dk

Julie fra bogbloggen og instagramprofilen @litfix er også fan af Tove Ditlevsen. Lige nu kan du blandet andet deltage i en konkurrence om en masse bøger og andet godt ovre på Julies Instagram. Derudover har Julie også skrevet speciale om Tove Ditlevsen og på hendes blog, finder du et helt tema om Tove Ditlevsen. Et godt sted at gå på opdagelse, hvis du vil vide mere: LitFix’ TOVE TEMA.

Flere links, mere Tove Ditlevsen

Gyldendal har lavet en quiz, hvor du kan teste din viden om Tove Ditlevsen: Quiz: hvor meget ved du om Tove Ditlevsen

DR Kultur har skrevet en artikel om Tove Ditlevsens forfatterskab. Læs bl.a. hvordan hun har inspireret Kim Leine: Tove Ditlevsen 100 år i dag: derfor skal du læse hendes romaner og digte

På DR kan du også se eller gense portrættet af Tove Ditlevsen: Store Danskere – Tove Ditlevsen 

I februar 2016 skrev magasinet Eurowoman om Tove Ditlevsen: Her er historien om Tove Ditlevsen liv  og Derfor forelskede jeg mig hovedkulds i den danske digter

Hvad betyder Tove Ditlevsens forfatterskab for dig? 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pårævede felter er markeret med *