“Hvis jeg ikke skriver, så ved jeg ikke, hvem jeg er.” – læs spørgsmålene og svarene fra forfatterchatten med Steffen Jacobsen

En af de ting, vi er vilde med, er, når vi kan bringe jer tættere på forfatterne. Og forfatterne tættere på jer. Derfor glæder vi os også altid til vores forfatterchats, hvor vi inviterer en forfatter til at chatte med jer på vores Facebookside.

Den 26. september var det Steffen Jacobsen som gæstede Facebook, sad klar ved tastaturet og svarede på jeres mange gode spørgsmål. Vi har samlet nogle af spørgsmålene, så du også kan læse dem, selvom du måske ikke var på Facebook den aften.

Jeres spørgsmål, Steffen Jacobsens svar

Læser: Tænker lige på, hvordan fik du inspiration til lige nøjagtig den titel på bogen? ”Da blev jeg døden” er jo ikke lige noget, man siger.
Steffen Jacobsen: Det er fra J. Robert Oppenheimers citat fra et manuskript, da prøvesprængningen gik som planlagt: “I Am Become Death, The Destroyer of worlds.” Titlen til denne bog var et mareridt. Det varede rigtig længe før vi fandt en egnet. Det var helt lallopatisk til sidst, sådan noget med “Nilgudens Datter” og andre mærkværdigheder.

Læser: Når du skal finde på personerne i bøgerne – hvordan gør du det? 
Steffen Jacobsen: De udvikler sig som regel af sig selv, indtager deres plads på siderne. De skal gerne have så meget karakter i sig selv, at de “lever”.

Læser: Hvornår vidste du, at dette var den historie, du gerne ville fortælle? Og hvordan skred den frem for dig?
Steffen Jacobsen: Jeg leder efter store moralske valg – især dem, der er ubevidst for hovedpersonen. Vi kender alle til at træffe svære valg, og det er og bliver en god plotdriver for en historie. I dette tilfælde var dilemmaerne så af gammeltestamentelige proportioner. Man tænker på Josef, der skal ofre sin søn Isak og den slags.

Læser: Hvad fik dig til at tage lige dette emne op?
Steffen Jacobsen: Fordi jeg vidste at der måtte være et moralsk dilemma af bibelske dimensioner i Bohrs arbejde med et masseødelæggelsesvåben, da han var en stor humanist.
Læser: Glæder mig meget til at komme læse den.
Steffen Jacobsen: Tak! 

Læser: Kunne godt tænke mig at høre, hvad Steffen Jacobsen lavede professionelt, inden han blev forfatter?
Steffen Jacobsen: Det samme som jeg gør nu. Der er vist kun en håndfuld forfattere i Danmark, der kan leve af at sælge bøger. Jeg har været læge i 30 år og arbejder som overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Hvidovre.

Vidste du?
Steffen Jacobsens ultimative forfatterbillede er Ernest Hemingway 

Læser: Hej, Hvordan kan man skrive så forfærdeligt, som du gør i Trofæ? Jeg kan ikke helt forstå, hvor du har det fra, så modbydeligt og ondt. Men når det så er sagt, så er det en utrolig spændende bog, også de efterfølgende, men jeg har ikke helt haft lyst til at gå i Tivoli 😉
Steffen Jacobsen: Den vold, der bl.a. udfolder sig i Trofæ har i sin grad udelukkende til formål at gøre Lene Jensens endelige opgør troværdigt. Jeg vidste, at jeg ikke ville lade forbryderen slippe med fem år i fængsel og derefter resocialisering for de store forbrydelser. Mht. Gengældelsen tror jeg, at terrorangrebet blot er en bleg beskrivelse i forhold til virkeligheden: her tænker jeg på Nice, Barcelona, Berlin, London osv.

Læser: Kommer der flere historiske spændingsromaner fra dig i fremtiden?
Steffen Jacobsen: Måske. Jeg har en idé a la Da Vinci Mysteriet, hvis jeg skal sige det kort, der udspiller sig i vor tid, men har baggrund i Elisabethismen.

Læser: Jeg har købt og læst alle de bøger, du har udgivet, og jeg er begejstret for alle. Jeg startede med Trofæ ved et tilfælde. Jeg havde aldrig hørt om dig tidligere, men jeg manglede en spændende bog og bagsideteksten lød lovende. Kort fortalt – jeg synes, du er den bedste danske krimiforfatter, jeg har læst indtil nu. Jeg kan lide din fortællestil, og jeg køber dine bøger på udgivelsesdagen. Jeg har allerede Da blev jeg døden, men gemmer den til efterårsferien 😉
Oplever du, at dine patienter kommenterer dine bøger, og ender det nogle gange med bogsnak i stedet for læge-/patientsnak?
Steffen Jacobsen: Ja, der er faktisk en del patienter, der læser mine bøger! Og når det rent kliniske er overstået, taler jeg gerne med dem om bøgerne, hvis der er tid. Men der er selvfølgelig en tærskel, hvor jeg ikke skal sidde som bogsælger – selv om jeg har lyst!

Læser: Hvordan er dit sprog i denne roman i forhold til Trofæ og de andre i serien?
Steffen Jacobsen: Jeg stræber altid efter at skrive et filmisk, levende men også transparent og “rent” stykke prosa. Jeg er minimalist og bryder mig ikke om det meget ordrige og floromvundne. Stilistisk er BOHR-bogen præget af den tidsalder, den udspiller sig i. Man talte mere formelt og høvisk. Landskabet er meget dramatisk og naturen og vejret spiller en større rolle her end i andre bøger, jeg har skrevet, og kræver en mere poetisk tilgang.

Læser: Hvor skriver du dine bøger henne? Har du et yndlingssted? 🙂
Steffen Jacobsen: Jeg skriver, hvor jeg får lov til det!! Jeg har med fem sammenbragte børn – og hunden – været en flygtning. Så jeg har skrevet alle mulige, forkrampede steder, hvor jeg kunne få lov. Det meste har jeg skrevet – her – ved køkkenbordet.

Alt i alt en rigtig godt fortalt historie, om en periode som havde afgørende betydning for eftertiden. Krimihjerte giver Da jeg blev døden 5 krimihjerter ud af 6 mulige med ud på sin videre færd. Rigtig god fornøjelse.
www.krimihjerte.dk

Da blev jeg døden

Steffen Jacobsen er aktuel med Da blev jeg døden, der er en historisk spændingsroman, som viser nye sider af Steffen Jacobsens forfatterskab.  

Fra bogens bagside
Los Alamos, juli 1945: En række af verdens førende atomforskere er samlet for at konstruere det våben, som vil ændre verden for altid. Heriblandt danske Niels Bohr og assistenten David Adler. Kapløbet om at udvikle atombomben bliver for den unge Adler også et personligt drama om magt, hemmeligheder og kærlighed. Både Adler og Niels Bohr må undervejs træffe skæbnesvangre valg, der vil få store konsekvenser for både dem selv og for menneskeheden.

Find bogen på lige her.


Da blev jeg døden Steffen Jacobsen

Flere spørgsmål, flere svar

Læser: Hvor mange redigeringer/gennemskrivninger er dine manuskripter typisk igennem? Og hvordan ‘orker’ du endnu en omgang?
Steffen Jacobsen: Kære Dorte, altså, man skal gøre manuskriptet så færdigt, som man overhovedet kan. Dvs. at jeg retter løbende og til sidst gennemskriver manuskriptet omkring 10 gange. Så redigeres det igennem måske 3-4 gange. Der er den gamle regel med copy = script – 10 %. Dvs. at det færdige manuskript til korrektur er ca 10 % “tyndere” end første gang. Eller sagt med Astrid Lindgren: Hvis du synes, du har skrevet en god bog, så gå tilbage og træk 50 % fra.
Steffen Jacobsen: Og det orker man også sjældent, men det er det, jeg gør, og hvis jeg ikke skriver, ved jeg ikke, hvem jeg er.

Læser: Hvordan har du lavet research til bogen?
Steffen Jacobsen: Begivenhederne i Los Alamos er uhyre dokumenterede. Jeg har gennemtrawlet Niels Bohrs egne udgivelser og omkring 30 bøger om Manhattan-projektet. Så det har været ret tungt. Og så er der en mængde, også interessant stof, på nettet.

Læser: Hvilken forfatter læser du selv?
Steffen Jacobsen: Det er meget forskelligt. Jeg er altædende. Lige får tiden læser jeg mange amerikanske filmmanuskripter. Men jeg er meget inspireret spændingsmæssigt af forfattere som Martin Cruz Smith, John Le Carré, Eric Ambler, Philip Kerr. Når jeg skal slappe mere af sker det tit i selskab med humoristen og rejseforfatteren Bill Bryson.

Læser: Hvilke bøger læser du selv 😊?
Steffen  Jacobsen: Slet ikke så mange som jeg burde. Jeg kan vældig godt lide de knaldromaner, jeg selv er vokset op med, f.eks. Alistair Maclean som skrev f.eks. Ørneborgen og Navarones Kannoner, Desmond Bagley, Geoffrey Jenkins men også klassiske, britiske humorister, Storm P.

David blev stående inden for porten. Kufferten stod upåagtet ved hans venstre fod, og han stirrede på al sneen, der var så tindrende hvid. En hvidhed som intethed, som det endeløse, en farve, men så alligevel ikke. Han havde ikke set så meget sne siden birkeskovene uden for Murmansk.
Den dag, hvor hans liv var blevet splintret til ukendelighed og denne absurde rejse var begyndt. 

– uddrag fra Da blev jeg døden

Flere forfatterchats

Hvis du har lyst til at deltage i vores næste forfatterchat, så kan du følge os på Facebook og Instagram, hvor vi deler info omkring vores forfatterchats. Så er du sikker på, du ikke går glip af forfatterchatten med lige netop din yndlingsforfatter.

Hvilken forfatter kunne du godt tænke dig at forfatterchatte med?

Følg os - for mange flere bøger

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pårævede felter er markeret med *