Bogmessen i Frankfurt

Frankfurter Buchmesse – verdens største bogmesse

Hvert år afholdes Frankfurter Buchmesse, som er verdens største bogmesse og årets begivenhed i bogbranchen. Det er her årets store titler præsenteres og rettighederne købes af de forskellige forlag. Og det er også her, at man kan møde og opdage nye forfatterstjerner og litteraturens kommende klassikere. I år foregik Frankfurter Buchmesse fra den 10. oktober til den 15. oktober. Og vi var naturligvis med.

En stor kærlighedserklæring til bogen

Hvis du også er en bogelsker, så vil du elske at besøge Bogmessen i Frankfurt. Bogmessens tæller 10 bygninger, der hver er på størrelse med det danske BogForum – men ganget med 4 etager. Hver hal er helliget antikvarbøger, kunstbøger, tyske bøger, udgivelser fra Vatikanstaten og vi kunne blive ved mange tusinde kvadratmeter endnu.
Messen er en stor kærlighedserklæring til bogen, til menneskets historie og historier. Hverdagene i messeugen er reserveret til forlagsbranchen, men i weekenden bliver dørene åbnet for offentligheden. 

Frankfurter Buchmesse / Nurettin Cicek ©copyright

A Frankfurt Virgin?

Med flere hundrede tusinde besøgende, så kan det være en overvældende oplevelse at besøge Bogmessen for første gang. Bogbranchen har faktisk et udtryk, som de bruger: ”A Frankfurt Virgin”, når det handler om at være førstegangsbesøgende.
Og når man kan se Salman Rushdie gå rundt i den engelske messehal, som Saxos udsendte gjorde, så er det også svært ikke at blive lidt overvældet og starstruck. Også selvom man ikke er A Frankfurt Virgin, men har besøgt messen mange gange før. 

Frankfurter Buchmesse / Peter Hirth ©copyright
Frankfurter Buchmesse / Peter Hirth ©copyright

Saxo besøger bogmessen hvert år

Det er på Bogmessen, vi bliver præsenteret for bøgernes vinter- og forårskollektion, når årets highlights bliver præsenteret. Og det er her, vi bl.a. finder de nyheder, som fortjener en prominent plads på hjemmesiden og i de kommende nyhedsbreve. Det er her, vi finder alle de udenlandske titler til jer, som man ikke må gå glip af. I år vil saxos udsendte fremhæve følgende nye og kommende titler:

Hvad vil forlagene selv læse?

Forlagenes repræsentanter anbefaler selvfølgelig deres egne bøger, når vi er til møder omkring de nye titler. Det er deres job. Men forlagenes medarbejdere er folk, der er gode læsere og har en god fornemmelse af, hvad god litteratur er. Derfor spørger vi dem altid, hvilke bøger fra andre forlag, de har fundet særligt spændende. To af de repræsentanter vi har talt med er faldet for Cara Delevingnes bog Mirror, Mirror.

Litterære trends og årets største titel

Når hele verdens bogbranche samles, så giver det også et prej om, hvad der er de litterære trends. Eller bliver det. Til årets messe fandt vi frem til følgende tendenser i litteraturen:

Urban fantasy (som for eksempel Cassandra Clare’ serie Dark Artifacts)
Feminisme af den mere hårdkogte slags, som Too Fatty, Too Slutty, Too Loud
I bussiness-genren vil emnet ”business disruption” få en stadig mere fremtrædende plads.

Og i forhold til salg, så bliver årets største titel nok: Darker af E L James.

Kreativitet og litteratur fra alle verdenshjørner

En kollega fra et engelsk forlag sagde, under en tale til et aftenarrangement sidst på ugen, at Frankfurt Bogmessen i år havde været ”energizing” fordi den fortæller os, at menneskets kreativitet lever i bedste velgående.
Vi hos Saxo vil gerne tilføje, at vi er enige. Årets største litterære træf minder os desuden om at kreativiteten  og litteraturen kommer fra alle verdenshjørner. Over de næste par måneder, vil vi gøre vores bedste for at dele de gode bøger, vi er blevet præsenteret for, med dig. 

Fakta om Frankfurter Buchmesse

Ca. 7.000 forlag udstiller, køber og sælger rettigheder til sæsonens udgivelser på messens 172.000 m2.

102 lande er repræsenteret  er på messen. Og ca. 1000 journalister og bloggere bliver akkrediteret.  

Der bliver holdt 4000 events i løbet af ugen.

Hvert år (siden 1976) er der et Guest of Honour Country, der præsenterer sin kultur, litteratur – og bogmarked. I år var Frankrig Guest of Honour Country.

Bogmessen går helt tilbage til Gutenbergs tid, omkring år 1454, hvor lokale boghandlere arrangerede den første bogmesse kort tid efter, at Gutenberg havde opfundet bogen, og muligheden for at producere bogen, som vi kender den i dag.

Du kan læse mere om Frankfurt Buchmesse lige her

Frankfurt på en smuk oktoberdag

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pårævede felter er markeret med *