Stephen King saxo.com

Hu, hu, hurra! I dag fylder Stephen King 70 år.

I dag fylder mesteren af gys, Stephen King, 70 år. Selvom du måske ikke har læst nogle af hans bøger endnu, så kender du nok allerede navnet Stephen King. For med 56 romaner og omkring 200 noveller – så er Stephen King én, man hører om. Og med grumme karakterer som klovnen Pennywise og bøger som The Shining, så sørger han nok også for et mareridt eller to.

Lær Stephen King bedre at kende

Stephen King er født i Portland d. 21. september 1947.

I 1967 sælger han sin første novelle. Det er til magasinet Startling Mystery Stories.

Bøgerne er solgt i mere end 350 millioner eksemplarer verden over – og er med tiden også blevet til 66 spillefilm og 30 TV- og miniserier.

Stephen King har modtaget et utal af priser og udnævnelser for sit forfatterskabt, bl.a. The National Book Foundation Medal for Distinguished Contribution to the American Letters i 2003 og National Medal of Arts i 2014.

Tonight we honor Stephen King, our Everyman and our guide. Giving this award to him is also recognizing and celebrating the millions of readers who are transported, elated and given hope by his pedestrian heroes in a world where anything can and does happen.
– citat fra Walter Mosleys tale til Stephen King til National Book Awards i 2003

5.141.146 personer synes godt om Stephen King på Facebook.

Stephen King er også på Instagram, hvor han har 502.000 følgere.

Novellen Tågen kører som TV-serie på Netflix under navnet The Mist, og Netflix er også i gang med at producere Gerald’s Game som film.

Novellesamlingen fra 2010, Full Dark, No Stars er netop blevet oversat til dansk under titlen Helt mørkt, intet lys.

Måske du har lagt mærke til plakaterne for filmatiseringen af It (der går i biograferne nu)?

Stephen King saxo.com
Photo Credit: Shane Leonard
En hård start på karrieren

I 1970 bliver Stephen færdig med sin uddannelse i engelsk ved universitetet i Maine. Samme år bliver han gift med sin kone Tabitha, der også er forfatter. Efter universitetet har Stephen svært ved at finde et job, og han må arbejde på et vaskeri og bo i en campingvogn sammen med Tabitha. Året efter finder han et job som underviser på den lokale high school. Lønnen er dårlig, og han har ikke meget tid til at skrive. Samtidig begynder han at udvikle et alkoholmisbrug, som han kommer til at kæmpe med i flere år.
I 1973 skriver han et udkast til en roman, men han vælger at skrotte det. Det finder Tabitha (heldigvis) ud af det, og hun opmuntrer ham til at skrive videre og skrive bogen færdig. Og godt hun gjorde det. For udkastet bliver til Carrie, der udkommer i 1974. Carrie bliver så stor en succes, at Stephen kan sige job op og skrive på fuldtid.
Carrie bliver starten på den succesfulde karriere, som vi kender Stephen King for i dag. Han skriver stadig og lige om lidt, den 26. september, udkommer Sleeping Beauties, som han har skrevet sammen med sin søn, Owen King. Hør dem fortælle om bogen i videoen:

Bonusinfo: Kan du huske scenen fra Venner, hvor Joey er nødt til at komme The Shining i fryseren, når den bliver for uhyggelig?

Læser du Stephen King? Hvilken bog synes du er mest uhyggelig eller bare bedst? Fortæl os gerne om dit forhold til Stephen King i kommentarfeltet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pårævede felter er markeret med *